Stop met het stelen van kinderdromen

Stop met het stelen van kinderdromen

  • Post author:
  • Post category:Blog

Stop met het stelen van kinderdromen

Ik wil starten met jullie een stukje te laten lezen uit een werk van Seth Godin: “Stop Stealing Dreams”.

Toen ik dit stuk las voelde ik het borrelen, een soort van onrust. Ongenoegen en op het zelfde moment een sprankel, een kans. Een kans om te delen, een kans om hoop te geven, een kans om mijn droom te vervullen: 

Ik heb een droom, een droom om van de wereld een mooiere plek te maken

Voor wie hem niet kent een beetje meer over de persoon. Seth Godin is een auteur, ondernemer en bovenal een onderwijzer. Hij heeft 19 best-selling boeken geschreven en is een gerenommeerd spreker. Hij heeft al talloze mensen over de hele wereld weten te inspireren en motiveren. 

Hieronder een kort stuk uit zijn werk: “Stop stealing dreams”. Heb je geen zin in het lezen van dit stukje en wil je direct naar mijn kijk hierop scroll dan eventjes door.

Dromen zijn moeilijk te bouwen en makkelijk te vernietigen

Van nature zijn dromen vergankelijk. Ze flikkeren lang voor ze volop schijnen. En wanneer ze flikkeren is het niet bijzonder moeilijk voor een ouder, een onderwijzer, een groepje of een leeftijdsgenoot om hem te laten uitdoven.

Een droom realiseren is moeilijker. Dikwijls wordt dit beïnvloedt door waar we opgroeien, wie onze ouders zijn, en of we al dan niet de juiste personen tegenkomen in ons leven.

Zich tevreden stellen met een niet bijzonder verheffende droom van een vervelende, vaste job helpt niet echt.

Dromen om uitverkozen te worden – om op TV te komen, in een team te spelen of geluk te hebben- helpt ook niet.

We verspelen onze tijd en die van onze studenten wanneer we ze opzadelen met waandenkbeelden die hen niet in staat stellen om zich aan te passen, of nog beter te leiden, wanneer de wereld niet de plaats is die ze hadden gehoopt.

De dromen die we nodig hebben zijn onafhankelijke dromen. Dromen die niet gebaseerd zijn op wat er is maar op wat zou kunnen zijn.

We hebben studenten nodig die leren hoe te leren, die kunnen ontdekken hoe ze zichzelf dat extra zetje kunnen geven en die gul en eerlijk genoeg zijn om te verbinden en samen te werken met anderen om die dromen te realiseren.

Ik denk dat we een uitmuntend zijn in het vernietigen van dromen en tegelijkertijd vasthouden aan dromen die helemaal niet gedurfd zijn….

auteur, spreker Seth Godin
Seth Godin

👨‍🚀 dromen stimuleren 🏄‍♀️

Wordt het niet eens tijd dat we onze kinderen meer stimuleren om te dromen?

Ik stelde steevast dezelfde vraag aan enkele mensen waarvan ik vond dat ze hun leven wel voor mekaar hadden. Ze zijn gelukkig met hun gezin en/of met hun leven, met hun financiële situatie, met hun work-life balans en ga zo maar door. De vraag gaat als volgt:

Hoe belangrijk is creativiteit en verbeelding in jouw leven?

En geloof het of niet ik kreeg steeds hetzelfde antwoord: ongelofelijk belangrijk! En de uitleg die volgt is zo logisch, zo simpel dat we het gewoon niet zien: 

We moeten ons dingen eerst inbeelden om ze te realiseren! 

We hebben toch allemaal al een dergelijke ervaring gehad? Je wil een nieuwe auto kopen en je ziet jezelf al zitten achter het stuur van die auto. Of je zou graag ergens werken en je stelt je al voor hoe het zou zijn en voelen of wat je zou doen. Elke dag gebruiken we onze verbeelding en dromen, we kunnen ze dus maar beter klaar maken voor de toekomst ;-).

👪 welke ouder wil jij zijn 👨‍👧‍👧

Ben jij de ouder die z’n kinderen stimuleert om te dromen? Diegene die zich laat meevoeren in de droom en zegt: Ja en…

Of ben je eerder het type die rationeel en goed bedoelt z’n kinderen het volgende meegeeft: Doe maar gewoon! Blijf maar met je voetjes op de grond. Dat is niet weggelegd voor mensen zoals ons. Stop maar met dromen! En ga zo maar door…

Is dat de ouder die je werkelijk wil zijn? Of wil je kinderen stimuleren. Stimuleren om nieuwe dingen te proberen. Om te zijn wie ze willen zijn, zonder ze te beknotten. Om hun dromen achterna te gaan. Om hoe dan ook te proberen en te ondervinden waar ze uit komen.

Ja ik heb me als ouder ook wel eens schuldig gemaakt aan zulke taal, zonder goed en wel te beseffen wat de impact kon zijn van deze woorden. Zonder er bij stil te staan wat ik eigenlijk vertelde aan onze kinderen. Mea Culpa, ik ben niet perfect.

En net daarom dat ik dit schrijf want welke leeftijd jouw kinderen ook hebben, het is nooit te laat om actie te ondernemen. Om hen te stimuleren hun dromen achterna te gaan en alvast te proberen om er alles uit te halen.

Ja en ...wij zorgen er voor dat jij vandaag piloot bent!

👀 Wat als... Er geen dromen waren 🤔

Stel je eens voor dat we allemaal zonder grote dromen ons leven hadden geleid… Wil je het echt?

🍽 ✈ 🚀 🏠 🛁 ☂ 🎞 🎢 🛒 👗 🎼 💊 ☎ 📺 💻 ✂ 🎁 ⛷ 🛌 🚴‍♂️ 🎠 🧶 🥾 💄 🧩 🎸 ⚖ 📽 📖 🍭 🍹

Er was geen wiel, geen licht, geen auto’s, geen telefoon, geen kledij, geen huis, geen raket, geen bestek, geen computer, geen radio, geen papier, geen tv, geen machines, geen bad noch douche, geen koelkast,…

Enfin, je snapt mijn punt wel. Alles wat we vandaag kennen is ooit ontsproten in een droom. Een droom van iemand om de wereld een beetje beter te maken, een beetje makkelijker, een beetje mooier,…

Ik hoor het jullie al denken en ik geef gelijk een antwoord. Neen we hoeven niet allemaal uitvinder, ingenieur, architect, wetenschapper, ondernemer, … te worden. 

Ieder heeft z’n talenten en het recht zichzelf te kunnen zijn en ieder draagt op zijn manier bij aan de wereld. 

De wereld zou nooit zijn wat ze is zonder elk individu. Elk persoon heeft zijn dromen en dat is meer dan oké. En net daarom dit pleidooi: 

Laten we nu voor eens en voor altijd stoppen met het STELEN VAN KINDERDROMEN!!

Blijf jij graag op de hoogte schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

Geef een reactie