Ohlala is opruimen ook een strijd?

Ohlala is opruimen ook een strijd?

Ohlala, de opruim battle!

Jij herkent het volgens mij als geen ander…

Je rent gezwind de trap op en met een grote zwaai vliegt de deur van de kinderkamer open. Op blote voeten stap je zonder aarzelen binnen en voor je het goed en wel beseft volgt er een stroom aan niet zo’n fraaie woorden. Inderdaad je trapt op één of ander kleinood dat zich onverwijld in jouw voet boort… Je vliegt in een Franse colère en beslist: nu is het voor eens en voor altijd afgelopen! Opruimen en wel nu stante pede! Je stelt je gelijk de vraag: “Hoe betrek ik mijn kind bij het opruimen zonder dat het een strijd wordt?”.

Twee grote kijkers staren je vol ongeloof en angst aan…wat krijgt die nu?!

Kader het opruimen in een groter geheel

We hebben allemaal dingen die we graag en minder graag  doen en meestal, op enkele uitzonderingen na, hoort opruimen niet tot de categorie “favoriete bezigheden”. Daarom is het belangrijk om duidelijk te maken aan jouw kind dat ieder zijn bijdrage moet en kan leveren. Op die manier blijft het huis netjes en veilig voor iedereen. 

Ik raad je aan om op geregelde tijdstippen een “familieraad” te houden.  Waarom? Wel omdat je daar in een open en ontspannen sfeer zaken kan duiden. Je wacht niet tot je gefrustreerd een stortvloed op jouw kind loslaat. 

Door jouw kind actief te betrekken geef je ook aan dat het belangrijk is. 

Jouw kind beseft dat het een plaats heeft binnen het gezin, voelt zich betrokken. Dit draagt bij tot een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen!

Ja en nu? Hoe pak ik het dan aan?

Opruimen is voor onze kinderen nogal een vaag begrip. Het is ruim te interpreteren is het minste wat je kan zeggen. En ik kan je garanderen dat, wat jij verstaat onder opruimen, het beeld dat jij daarvan in jouw hoofd hebt, niet hetzelfde is als wat jouw kind in gedachten heeft. Leuk toch dat je dit al weet 😉

We hebben als ouder één zekerheid; onze verwachtingen en wat ons kind begrijpt is absoluut niet hetzelfde!

Vereenvoudigen is de oplossing

Duidelijkheid dat is wat een kind nodig heeft. Verdeel de taart in kleinere stukken. Opruimen is vaag en laat ons eerlijk zijn zelfs tussen volwassenen is er al een andere invulling van het begrip… 

Dus de oplossing verdeel de taak in kleine stappen. Ga voor jezelf na wat voor jou allemaal moet gebeuren bij de taak. Help jouw kind te begrijpen wat je bedoelt en wat jij als resultaat verwacht. 

Stel dat jij wil dat de blokken en boeken moeten opgeruimd worden. Dat jij geen spullen meer op de grond wil en het bed netjes wil dan kan je dit opdelen in: 

👉🏻 Leg jouw blokken in deze doos

👉🏻 Zet jouw boeken in de boekenkast

👉🏻 Raap het papier op en doe het in de papierbak

👉🏻 Leg jouw vuile kleren in de wasmand

👉🏻 Leg het bed netjes

👉🏻 …

En zo maak je een overzicht van alles wat jij wil dat jouw kind op zich neemt. Je houdt rekening met welke en hoeveel taken voor jouw kind haalbaar zijn en maakt het behapbaar. 

Extra: maak er een checklist van waarop jouw kind effectief de taken kan aanduiden wat het al heeft gedaan. Dit geeft hen ook een voldaan gevoel.

Maak het concreet

Ja maar Vicky ik heb dat allemaal al eens uitgelegd en zelfs getoond aan mijn kind! 

Jaja ik ook, en ook aan mijn man en wat doet hij? Wat denk je? Gebeurt het opruimen zoals ik het wil? Nope! Je kan je dus al voorstellen hoe het voor een kind is om te onthouden wat jij wil… (tip kan je misschien ook toepassen op jouw partner :-)).

Hoe maak je het nu concreter voor jouw kind? Je voert zelf alle taken uit zoals jij ze afgehandeld wil zien en maakt er een foto van. Je drukt ze af en maakt hiervan een bord, hangt ze langs de binnenkant van een kast, bergt ze op in een map, wat voor jullie het beste werkt. 

Op het moment dat jij wil dat jouw kind opruimt dan toon je de foto en vraag je om bijvoorbeeld de boekenkast te zetten zoals op de foto. En dit herhaal je voor alle taken. Als jouw kind al wat ouder is dan kan je verwijzen naar het bord, de map, enz. En jouw kind wat meer zelfstandigheid geven om de taken uit te voeren.

Geef jouw kind stap voor stap meer verantwoordelijkheid. Het wordt zelfstandiger en op een dag wordt je misschien verrast met een netjes opgeruimde kamer!

Creativiteit bewijst ook in de meest banale situaties zijn nut!

Zelfs bij deze soms banale zaken kunnen we door creatief om te gaan met wat we hebben, een oplossing bedenken die voor minder frustratie zorgt , meer rust brengt en uiteindelijk bijdraagt aan een betere relatie met je kind. Je zou wel gek zijn om het niet op zijn minst te proberen als jij tegen deze problemen aanloopt. 

Ik denk dat ik dit ook eens ga proberen bij mijn man en twintigers 😉 You never know it works until you try…

Geef een reactie